Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   

 

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 7ης ΜΑΡΤΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ «ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ»

Με τη δέουσα λαμπρότητα γιόρτασε το Αναγνωστήριό μας την 68η επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στον εθνικό κορμό τη Δευτέρα 7-3-2016 και ώρα 18.30 στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου.

 

   Στην εκδήλωση παρέστησαν : ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παΐσιος, ο Δήμαρχος κ. Ιωάννης Γαλουζής, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, μέλη του Αναγνωστηρίου και πολύς κόσμος. 

Ομιλητής ήταν ο κ. Κουμουνδούρος Θεολόγος, συντ/χος εκπαιδευτικός με θέμα : «Η στρατηγική της Ελλάδας για την Ενσωμάτωση, στηριγμένη σε αρχειακό υλικό». Η παρουσίαση του θέματος ήταν, κατά γενική ομολογία, εξαιρετική. Ο ομιλητής ως χαρισματικός δάσκαλος πραγματεύτηκε το θέμα του στηριγμένος σε αρχειακό υλικό των Υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας και με τη βοήθεια καλά επεξεργασμένων διαφανειών, αναλύοντας από στήθους τα γεγονότα, καθήλωσε για μία περίπου ώρα το ακροατήριο της ασφυκτικά γεμάτης αίθουσας. Τον ομιλητή προλόγισε ο Αντιπρόεδρος του Αναγνωστηρίου κ. Γεώργιος Χατζηθεοδώρου.
          Ακολούθησε το καθιερωμένο μουσικό πρόγραμμα με επετειακά τραγούδια από τη χορωδία του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πόλεως, υπό τη διεύθυνση του μουσικού κ. Γεώργιου Γαλόπουλου. Η χορωδία άφησε και αυτή τις καλύτερες εντυπώσεις. 
 
Φωτογραφίες της εκδήλωσης εδώ.

 

Περισσότερα...
 
Γενική Συνέλευση - Κοπή πίτας - Εκλογές 2016
 
 
Την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016 στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου πραγματο-ποιήθηκε η τακτική Γενική Συνέλευση των μελών του Αναγνωστηρίου μας με θέματα ημερήσιας διάταξης τα παρακάτω :
1.Απολογισμός πεπραγμένων της απελθούσας Διοίκησης από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Παναγιώτη Γιαμαίο
2.Απολογισμός οικονομικής διαχείρισης από τον ταμία του Δ.Σ.  κ. Παναγιώτη Πιζάνια
3.Έκθεση πεπραγμένων Ελεγκτικής Επιτροπής από τον κ. Ιωάννη Χειλά
4.Κοπή βασιλόπιτας 
5.Αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και νέας Εξελεγκτικής Επιτροπής
 
     Τη Συνέλευση τίμησαν με την παρουσία τους ο μητροπολίτης κ. Παΐσιος που ευλόγησε τη βασιλόπιτα, ο Βουλευτής Δωδ/σου κ. Ηλίας Καματερός που απηύθυνε χαιρετισμό στα μέλη του Αναγνωστηρίου, ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Γαλουζής που χαιρέτησε τη συνέλευση και ανακοίνωσε προγραμματισμένες δράσεις που θα δώσουν λύση σε χρόνια προβλήματα που απασχολούν το Αναγνωστήριο αλλά και τον πολιτισμό στο νησί μας. 
 
ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΣΕ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
 
   Την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016 τα νεοεκλεγέντα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Αναγνωστηρίου συγκροτήθηκαν σε σώμα ως εξής : 
ΓΙΑΜΑΙΟΣ  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ...............Πρόεδρος
ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΩΡΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ....Αντιπρόεδρος
ΘΕΟΦΙΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ..................Γραμματέας
ΠΙΖΑΝΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ.................Ταμίας 
ΚΥΡΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΗΛ........................Μέλος 
ΚΟΥΤΕΛΛΑΣ ΜΙΧΑΗΛ......................Μέλος
ΜΑΥΡΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ του Παντ......Μέλος 
ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ...........Μέλος 
ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΣΟΦΙΑ.........................Μέλος 
ΜΑΓΚΟΥΛΙΑΣ ΠΟΘΗΤΟΣ................Μέλος 
ΠΟΥΓΟΥΝΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.................Μέλος 
 
 
PDF Εκτύπωση E-mail

Σύντομη ιστορία του Αναγνωστηρίου Καλύμνου ''ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ''

 

Αρχέγονη απασχόληση των Καλυμνίων υπήρξε ανέκαθεν η σπογγαλιεία, επάγγελμα σκληρό και επικίνδυνο και γι αυτό αποκλειστικό «προνόμιο» άγονων νησιών του Αιγαίου.

Κατά τη διάρκεια της βιομηχανικής επανάστασης η ζήτηση των σπόγγων, σε Ευρώπη και Αμερική, αυξάνεται ραγδαία. Οι Καλύμνιοι δραστήριοι μαχητές της ζωής, οργώνουν, ήδη από τα μέσα του 19ου αιώνα, τα μεγάλα αστικά κέντρα και των δύο αυτών ηπείρων, εμπορευόμενοι το πολύτιμο προϊόν του τόπου τους και δημιουργούν σημαντικούς σπογγεμπορικούς οίκους. Ταυτόχρονα έρχονται σε επαφή με τα νέα ιδεολογικοπολιτικά ρεύματα της εποχής και λειτουργούν ως μεταλαμπαδευτές των νέων ιδεών στο νησί τους.

Η κυριαρχούσα εμπορική τάξη ευνοεί τα γράμματα και το διαφωτισμό.

Ιδρύονται λαμπρά εκπαιδευτήρια από μεγάλους ευεργέτες και η δωρεάν παροχή παιδείας, από μια πρωτοπόρο τοπική αυτοδιοίκηση -τη Δημογεροντία-, δημιουργεί στο νησί στα τέλη του 19ου αιώνα, έκρηξη παραγωγής επιστημόνων, κυρίως εκπαιδευτικών και γιατρών.

Κάτω από αυτές τις διαμορφούμενες συνθήκες η κοινωνία της Καλύμνου αναζητούσε, με την αυγή του 20ου αιώνα, ένα νέο θεσμό, παράλληλο με αυτόν της Εκκλησίας και της Παιδείας, ο οποίος θα λειτουργούσε συνεκτικά και καθοδηγητικά για μορφωτικούς, εθνικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 2 από 2

Γωνιές της Καλύμνου

skalia paralia.jpg

 

Η νέα μας έκδοση

Χρήστες - Εγγραφή