ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821 ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ «ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ» 
 
Το Αναγνωστήριό μας γιόρτασε φέτος την 195η επέτειο της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας το βράδυ της παραμονής της γιορτής, στο ισόγειο του Πνευματικού μας Κέντρου. 
 Το πρόγραμμα περιλάμβανε : 
 α. Ομιλία από τον κ. Λάζαρο Βλαδίμηρο, μαιευτήρα-γυναικολόγο, διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα:  «Γιατροί και Ιατρική στην Επανάσταση του 1821».
 β. Μουσικό μέρος από μεικτό σχήμα μουσικών και χορωδών, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή μουσικής κ. Γιώργου  Καραφύλλη.  Η ομιλία του κ. Βλαδίμηρου μ΄ αυτό το ιδιαίτερο θέμα καθήλωσε το ακροατήριο της κατάμεστης αίθουσας.  Ο ομιλητής, με γλαφυρότητα, άνεση και επιστημονική τεκμηρίωση φώτισε με πληρότητα το θέμα, ένα θέμα για το οποίο  ίσως είναι ο μόνος πανελλαδικά που ασχολήθηκε ερευνητικά σε τέτοια έκταση, με ιδιαίτερο ζήλο -πάνω από τριάντα  χρόνια- και συνέγραψε πολυσέλιδο βιβλίο με τίτλο αυτόν της ομιλίας του. Κατά την παρουσίαση του θέματος ο κ.  Βλαδίμηρος έκανε χρήση πλούσιου εποπτικού υλικού. 
Ο ομιλητής είναι πολυγραφότατος, με ροπή σε θέματα που αφορούν στην ιστορία της Ιατρικής Επιστήμης. Το παραπάνω πόνημά του έτυχε ευμενών μέχρι διθυραμβικών κριτικών και ικανοποίησε τον ιατρικό κόσμο αλλά και τους φιλίστορες ανά την Ελλάδα. 
Τον ομιλητή προλόγισε ο πρόεδρος του Αναγνωστηρίου, ο κ. Παναγιώτης Γιαμαίος, ο οποίος, στη σύντομη ομιλία του, μίλησε για το νόημα της ημέρας, αφενός κι έδωσε το βιογραφικό του ομιλητή, αφετέρου. 
Το μουσικό μέρος, με γνωστά δημοτικά τραγούδια, ερμήνευσαν μικροί και μεγάλοι, χορωδοί και οργανοπαίχτες, μέλη όλοι του μουσικού σχήματος του Γιώργου Καραφύλλη και γέμισαν με εθνική περηφάνια τους παρισταμένους. Εντύπωση προκάλεσε η συμμετοχή στο σχήμα πολλών μικρών παιδιών που έπαιξαν μουσικά όργανα, κυρίως ταμπουράδων, στοιχείο που καταδεικνύει ότι ο μαέστρος τους διευθύνει ένα πραγματικό φυτώριο αυριανών οργανοπαιχτών της παραδοσιακής μας μουσικής, μυημένους στις μελωδίες του δημοτικού μας τραγουδιού αλλά και της αξιοζήλευτης μουσικής μας παράδοσης. 
Παράλληλα, στο Αναγνωστήριο λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας από τον αγώνα του 1821 με συλλογή που χάρισε στο Αναγνωστήριο ο γλύπτης μας, κ. Σακελλάρης Κουτούζης, αλλά και με σχετικό συμπληρωματικό υλικό από το «Νεοκλασικό» του κ. Μιχάλη Κυράννη και κ. Νικόλα Κουτελά. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Γωνιές της Καλύμνου

Rina,Vathys.jpg

 

Η νέα μας έκδοση

Χρήστες - Εγγραφή